Južnjački specijaliteti - Goveđi repovi u saftu


U našoj prodavnici u sred Njuorka nađoh goveđe repove i odmah je proradila južnjačka kuhinja (uz malo umetničke slobode i nekih dodataka). Spremanje dugo traje, ali vredi za sve pare. Ovo je fantastičan recept, pikantna verzija gulaša za sve gurmane!

Vreme pripreme: 4 sata

SASTOJCI:
  • Goveđi repovi
  • Crni luk (jedna glavica)
  • Beli luk (2 čena)
  • Crno vino
  • Celer
  • Šargarepa
  • Peršun
  • Paradajz (konzerva)
  • Ulje
  • Brašno
  • Vorčester sos
  • Soja sos
  • Začini: so, vegeta, biber, tucana aleva paprika

PRIPREMA:
  • Goveđe repove isprati vodom, osuštiti i staviti u činiju. U činiji sa mesom dodati začine (so, biber), vorčester sos i soja sos i dobro uvalajti meso u marinadu. Ostaviti 15 min da se marinira.
  • U dublju posudu za gulaš, zagrejati ulje i propržiti meso, tek toliko da meso dobije braon boju. Nakon toga izvaditi meso.
  • Isečenu šargarepu, crni i beli luk propržiti u ulju u kome se pržilo meso. Pržiti dok ne omekša i onda dodati isečeni celer, paradajz, peršun i crno vino. Pržiti dodatnih 5 minuta, a zatim vratiti meso u šerpu, naliti vodom i dinstati na laganoj vatri 3-4 sata, dok meso ne omekša toliko da se lagano skida sa kostiju.
  • Meso očistiti od kostiju, vratiti u saft, izručiti u pekač i zapeći u rerni dodatnih 15 min
  • Serviranje: Meso služiti u zemljanom pekaču. Po želji dodati prilog (pire krompir ili pirinač). Voilà. 

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments