Sve u jednom činija


Takozvana "činija" (eng. bowl) je popularno jelo za ručak u Njujorku, u toku radnog dana. Obično se sastoji iz 3 komponente(ugljeni hidrati, proteini, vitamini) koje treba da zadovolje nutricionističke potrebe: 1) pirinač ili kinoa, 2) piletina ili govedina,  i 3) povrće - sve to kombinovano u jednu činiju (bowl). Evo moje omiljene varijante....

Vreme pripreme: 45 minuta

SASTOJCI:
  • Pilećaprsa
  • Tikva za pečenje (duguljasta, butternut squash)
  • Kale salata (vrlo hranljiva)
  • Kinoa (vrlo hranljiva)
  • Seme susama
  • Balzamsko sirće
  • Susam
  • Soja sos
  • Ljuti sos
  • Žuti šećer
  • So
  • Maslinovo ulje
PRIPREMA:
  • Tikvu naseći na kockice i staviti u rernu da se peče (dok ne omekša)
  • Skuvati kinou
  • Piletinu naseći na kockice i posoliti
  • Piletinu marinirati u soja sosu, ljutom sosu, malo žutog šećera i malo balzamskog sirćeta (1-2 sata)
  • Piletinu peći na ulju ili roštilju
  • Kale salatu propržiti malo na ulju (pola minuta) samo da omekša
  • Komninovati pečenu tikvu i proprženu kale salatu, posoliti i dodati(vrlo malo) balzamskog sirćeta - promešati
  • U činiji redjati redom po slojevima: kinou, kale i tikvu, piletinu i posuti susamom - to je to
Uz ovo jelo preporučujem dobro ohlađeno pivo (pošto ne pijemo naposlu, može i koka kola).

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments