Leskovačka mućkalica na pirotski način


Ovo je moja varijanta leskovačke mućkalice, savršena kombinacija mesa i povrća na tradicionalan način...

Vreme pripreme: oko 2 sata

SASTOJCI:
  • Svinjsko mesa od vrata, sa masnoćom
  • Mesnate sveža slanina
  • Nekoliko glavica krupnog crnog luka
  • Pečene, oljuštene paprike
  • Paradajz
  • Beli luk
  • Šargarepa (opciono, ne ide u originalni recept, ali meni se dopada)
  • Suva pirotska paprika
  • Belo vino
  • So
  • Vegeta
  • Ulje
PRIPREMA:
  • Meso usoliti, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke
  • Usoljeno meso ispeći na roštilju ili gril tiganju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića
  • Slaninu iseći na sitne komade i ispeci na rostilju ili gril tiganju
  • U međuvremenu iseckati sitno crni luk i šargarepu, dodati vegetu i dinstati na ulju dok šargarepa ne omekša i luk se ne uprži
  • Kad je luk upržen, dodati sečene paprike (pečene, suve,ljute) i paradajz, i seckani beli luk - dinstati dok ne ispari tečnost
  • U pirotsko tavče dodati meso, povrće, naliti sa malo vode ili belog vina
  • Krčkati na 180 stepeni (oko 60 min) dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu - to  je to
Uz ovo jelo preporučujem čašu kvalitetnog rozea (recimo Varijanta, Vinarije Aleksadrović).

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments