Big Mac kućna varijanta, na opšte dečje zadovoljsvo


Znam da pobornici zdrave hrane ne vole baš burger varijante, ali deca obozavaju, pa što da ne, kad si dete, sve može...salate, celere, kinoe i ostale biljke ostavite nama matorima. Elem, za ovu priliku, dva super poznata burgera u mojoj verziji: Big Mac (svi ste čuli) i Shake Shack (veoma popularan u Americi)...

Vreme pripreme: 45 minuta

SASTOJCI (za oba burgera):
  • Mleveno meso (svinjsko ili mešano sa junećim)
  • Zemičke za hamburger
  • Majonez
  • Senf
  • Zelena salata (iceberg lettuce, ona hrskava)
  • Aleva paprika
  • Crvena pečena paprika
  • Mladi luk
  • Kačkavalj sečen u tanke šnitove (originalno cheddar, jako je bitno da ima nisku tačku topljenja)
  • Kiseli krastavci naseceni na kolutove
  • Sweet relish (ili sinto sečeni kiseli krastavci na kockice)
  • Crni luk (sitno seckan)
  • Komadići pečene slanine (bacon)
  • Balzamsko sirće
  • So
  • Ulje
PRIPREMA:

Big Mac
  • Sos(bitna komponenta): pomešati majonez, senf, alevu papriku, vrlooo sitno seckani luk i relish (ili sitno sečene kisele krastavce), po potrebi dodati malo soli
  • Sitno naseckati zelenu salatu i luk
  • Napraviti 2 burgera prema veličini lepinje i staviti da se peku. Pred kraj pečenja, preko burgera staviti šnitove kačkavalja da se malo otope 
  • Uzmite 2 donja dela lepinje i jedan gornji i istostirajte ih sa unutrašnje strane
  • Slaganje ide ovim redom: na donji deo lepinje namazite sos, pa onda zelenu salatu, pa sitno seckani luk,  pa burger (sa otopljenim sirom preko), pa kolutove kiselog krastavca. Zatim na sve to ide drugi donji deo lepinje, pa opet sve istim redosledom (sos, salata, luk, burger sa sirom, kolutovi kiselog krastavca) i na kraju gornji deo lepinje. To je to!
Shake Shack
  • Sitno naseckati crvenu pečenu papriku i mladi luk, doati malo soli i blago preliti balzamskim sirćetom
  • Sos - isti kao za Bic Mac(vidi gore)
  • Napraviti jedan burger prema velicini lepinje i staviti da se peče. Pred kraj pečenja, preko burgera staviti šnit kačkavalja da se malo otopi i pečenu slaninu(bacon) da se malo zagreje
  • Uzmite lepinju i istostirajte unutrašnje delove
  • Slaganje ide ovim redom: na donji deo lepinje namažite sos, pa onda ide burger sa topljenim sirom i slaninom preko, pa mešavina pečene paprike i mladog luka i na kraju gornji deo lepinje. To je to!
Uz ove burgere najbolje ide koka kola (bar po navici u Meku) i naravno pomfrit, pa sad nek ide život.

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments