Italijanska pica u kućnoj varijanti


Dugo mi je trebalo da usavršim pravljenje prave italijanske pice u kućnoj varijanti, ali je vredelo. Suština je u tehnici i kombinaciji sastojaka. Probajte i uverite se...

Vreme pripreme: 60 minuta

SASTOJCI:

Testo
  • Brašno
  • Voda
  • Kvasac
  • So
  • Šećer
  • Ulje
Beli sos
  • Puter
  • Brašno
  • Rendani parmezan sir
  • So
  • Mleko
Nadev
  • Mocarela sir
  • Pršuta
  • Maslinovo ulje
  • Tucana ljuta paprika
  • Faferone (dekoracija)
  • Sveži listovi bosiljka (dekoracija)
PRIPREMA:
  • Testo: pravljenje testa za picu je manje više klasična stvar - uputstvo pogledajte na netu. Ovde se fokusiramo na ostale sastojke i tehniku
  • Beli sos: moji ukućani kažu da je bolji od klasičnog crvenog, a evo kako se pravi. Na tihoj varti rastopite puter, pa dodate brašno da se malo uprži. Dodajte soli po želji. Zatim dodate rendani parmezan sir dok se malo otopi i nalijte mlekom. Kuvati dok se sastojci ne sjedine i sos malo ugusti.
  • Pica: Ovde je ključna tehnika. Treba vam tiganj, koji može da se stavi u rernu. Oblikujte testo za picu (veličine tiganja) - treba da bude tanko. Staviti tiganj na ringlu i podmazati puterom. U vreo tiganj, staviti testo da se peče. Dok je testo u tiganju, premazati testo maslinovim uljem, pa onda belim sosom. Nakon toga ređati mocarelu. Peći neka 2 minuta, a zatim tiganj prebaciti u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Peći oko 4-5 minuta. 
  • Serviranje: Staviti picu na tanjir, ređati preko rukom iskidanu pršutu, pa blago preliti mešavinom maslinovog ulja i ljute tucane paprike. Na kraju dekorisati listovima svežeg bosiljka i faferonom. To je to!
Uz ovo jelo preporučujem čašu kvalitetnog belog vina.

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments