Piletina u pivskom testu - jel' ima još?


Postoje razne varijante pohovane piletine, ali ovo je moj izbor. Hrskava, pikantna, sočna i deca je obožavaju. Lako se priprema i munjevito nestaje iz tanjira.

Vreme pripreme: 45 minuta

SASTOJCI:

Piletina
  • Pileća prsa
  • 2-3 jaja
  • Brašno (oko 200 grama)
  • Pivo
  • Peršun (za dekoraciju)
  • Ljuta tucana paprika (za dekoraciju)
  • So
  • Ulje
Tartar sos
  • Majonez
  • Kiseli krastavci (vrlo sitno seckani)
  • Limun
  • Senf
  • So
  • Aleva paprika
PRIPREMA:
  • Pileća prsa istucati tučkom za meso do debljine oko 1/2 cm - da se dobiju poveće, ali tanke šnicle. Napomena: kada su u pitanju neka masovnija okupljanja, poput gledanja utakmice ili slično, umesto šnicli, možete da pravite trakice (tipa finger food - lakše se jede rukama)
  • Smesa za pohovanje: Umutiti jaja i polako dodavati pola brašna uz mešanje, da se sjedini. Dodati alevu papriku, so, zatim polako dodavati pivo uz mešanje dok se smesa ne sjedini. Na kraju polako dodavati ostatak brašna i mešati dok se sastojci ne sjedine. Dakle, kjučna reč ovde je "da se sastojci sjedine" - na kraju treba da bude kompaktna smesa, bez grudvica
  • Pohovanje: Šnicle dobro uvaljati u smesu za pohovanje i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. Kad su gotove, staviti ih na kuhinjski papir sa se ocedi suvišna masnoća
  • Tartar sos: Pomešati majonez, senf, sitno seckane kisele krastavce i sok od jednog limuna - dok se sastojci ne sjedine
  • Serviranje:  Pohovanu piletinu servirati uz tartar sos i kriške limuna. Dekorisati peršunom i ljutom tucanom paprikom. To je to!
Uz ovo predjelo preporučujem kriglu dobrog ohlađenog piva (za klince sokići).

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments