V.I.P. medaljoni - da impresionirate goste


Dolaze vam gosti i želite da ih impresionirate vašim kulinarskim sposobnostima? Ovo je pravo jelo za tu priliku - savršen spoj sastojaka za nezaboravno gastronomsko iskustvo, a usput jednostavno za pripremu. Inače pravi naziv ovog jela je "Svinjski medaljoni sa nadevom od jabuka i karamelizovanog luka i prelivom od crnog bibera".

Vreme pripreme: 45 minuta

SASTOJCI:
  • Svinjski file
  • Jabuke
  • Crni luk
  • Pavlaka
  • Senf
  • Konjak (ili viski)
  • Biber
  • So
  • Balzamik sirće
  • Žuti šećer
  • Peršun (za dekoraciju)
  • Ljuta tucana paprika(za dekoraciju)
  • Ulje
PRIPREMA:
  • File naseći na medaljone debljine oko 2 cm
  • Medaljone usoliti i pobiberiti. Pržiti na ulju  dok ne budu gotovi - otprilike 2 minuta sa svake strane (vodite računa da ih ne preprečete, onda budu suvi). 
  • Preliv: U isti tiganj u kome ste pržili medaljone, dodajte pavlaku, biber (dosta bibera, on treba da dominira u sosu), kašičicu senfa, kašiku konjaka(ili viskija) i mali soli. Ukuvati dok se sastojci ne sjedine (5 -10 minuta, na umerenoj vatri)
  • Nadev: Luk sitno naseckajte. Jabike oljuštite i naseckajte na komadiće. U poseban tiganj dodajte malo ulja i naseckani crni luk. Dodajte soli, žutog šećera i malo balzamskog sirćeta i pržite dok se luk ne karamelizuje. Pred kraj karamelizacije dodajte jabuke i pržite zajedno salukom dok ne omekšaju
  • Serviranje: u tanjir za serviranje, stavite jedan medaljon, preko toga nadev od jabuke i karamelizovanog luka, a zatim pažljivo prelijte prelivom od crnog bibera. Dekorišite peršunom i ljutom tucanom paprikom. To je to!
Uz ovo jelo preporučujem čašu kvalitetog crvenog vina.

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments