Dolaze vam gosti i želite da ih impresionirate vašim kulinarskim sposobnostima? Ovo je pravo jelo za tu priliku - savršen spoj sastojaka za nezaboravno gastronomsko iskustvo, a usput jednostavno za pripremu. Inače pravi naziv ovog jela je "Svinjski medaljoni sa nadevom od jabuka i karamelizovanog luka i prelivom od crnog bibera".
Vreme pripreme: 45 minuta
SASTOJCI:
- Svinjski file
- Jabuke
- Crni luk
- Pavlaka
- Senf
- Konjak (ili viski)
- Biber
- So
- Balzamik sirće
- Žuti šećer
- Peršun (za dekoraciju)
- Ljuta tucana paprika(za dekoraciju)
- Ulje
- File naseći na medaljone debljine oko 2 cm
- Medaljone usoliti i pobiberiti. Pržiti na ulju dok ne budu gotovi - otprilike 2 minuta sa svake strane (vodite računa da ih ne preprečete, onda budu suvi).
- Preliv: U isti tiganj u kome ste pržili medaljone, dodajte pavlaku, biber (dosta bibera, on treba da dominira u sosu), kašičicu senfa, kašiku konjaka(ili viskija) i mali soli. Ukuvati dok se sastojci ne sjedine (5 -10 minuta, na umerenoj vatri)
- Nadev: Luk sitno naseckajte. Jabike oljuštite i naseckajte na komadiće. U poseban tiganj dodajte malo ulja i naseckani crni luk. Dodajte soli, žutog šećera i malo balzamskog sirćeta i pržite dok se luk ne karamelizuje. Pred kraj karamelizacije dodajte jabuke i pržite zajedno salukom dok ne omekšaju
- Serviranje: u tanjir za serviranje, stavite jedan medaljon, preko toga nadev od jabuke i karamelizovanog luka, a zatim pažljivo prelijte prelivom od crnog bibera. Dekorišite peršunom i ljutom tucanom paprikom. To je to!
Uz ovo jelo preporučujem čašu kvalitetog crvenog vina.
Bon Appétit
Chef Bojan
Comments
Post a Comment