Indijska kuhinja za promenu - Chicken Tikka Masala


Moram da priznam da indijska kuhinja nije jedna od mojih omiljenih, ali ovo jelo je izuzetak. Ovo jelo nastalo je pre nekih 50-tak godina i postalo je jedno od representativnih jela indijske kuhinje (posebno u Engleskoj, gde je indijska kuhinja veoma popularna). Vrlo egzotično, kremasto i ukusno...probajte.

Vreme pripreme: 60 minuta

SASTOJCI:
  • Pileća prsa
  • Kisela pavlaka
  • Pavlaka za kuvanje
  • Žuti pirinač (može i beli ako nemate žuti)
  • Paradajz u konzervi
  • Glavica crnog luka
  • Kari začin
  • Aleva paprika
  • So
  • Biber
  • Vegeta
  • Maslinovo ulje
  • Peršun (dekoracija)
  • Ljuta tucana parika (dekoracija)

PRIPREMA:
  • Marinada: pomešati kiselu pavlaku, kari začin, so, vegetu, biber i alevu papriku, pa u to dodati pileća prsa sečena na krupnije kockice veličine zalogaja. Ostaviti u fružideru da odstoji nekoliko sati.
  • Priprema: Izvaditi piletinu iz marinade i propržiti je na vrelom ulju zajedno sa taknim kri[kama crnog luka. Kad je piletina gotova, izvaditi je sa strane, i u tiganj dodati paradajz iz konzerve, malo posoliti. Kad je paradajz skoro ukuvan, dodati latku pavlaku i dobro promešati da se još malo ukuva. Vratite piletinu u sos i kuvajte još dodatnih nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.
  • Pirinač: Skuvati pirinač u vodi i kojoj je dodata vegeta. Pri kraju dodati malo putera da ga napravite kremastim.
  • Serviranje: Servirati tikka massalu na tanjiru sa kuvanim pirinčem i dekorisati peršunom i ljutom tucanom paprikom.To je to!
Uz ovo jelo preporučujem čašu kvalitetnog i dobro ohlađenog belog vina.

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments