Sirloin biftek sa prelivom od bibera i dižon senfa i karamelizovanim lukom


Ovo jelo je moj originalni recept i idealna kombinacija mojih omiljenih sastojaka - bifteka i karamelizovanog luka. Pikantno jelo za prave gurmane koje bi mogli da naručite i u vrhunskim restoranima. Ubija koliko je dobro!!!

Vreme pripreme: 60 minuta

SASTOJCI:
  • Sirloin biftek (ili neki drugu biftek, recimo minjon)
  • Crni luk
  • Slatka pavlaka
  • Balzamsko sirće
  • Žuti šećer
  • Vegeta
  • Ljuta tucana aleva paprika
  • Dižon senf
  • So 
  • Biber
  • Ulje
  • Malo brašna (za preliv)
PRIPREMA:
  • Karamelizovani luk: Luk iseći na tanke kriške pa staviti u nauljeni tiganj da se prži . Dodati vegetu, alevu papriku, žuti šećer i balzamski sirće (sve pomalo) i pržiti oko 20 minuta na osrednjoj vatri, dok luk ne dobije karamel boju i postane lepljiv
  • Biftek: Biftek lepo usoliti i pobiberiti i staviti u tiganj sa uljem da se peče (još bolji je gril tiganj, ali će puno da dimi). Za srednje pečen biftek potrebno je oko 8 minuta sa svake strane (zavisi od debljine bifteka i jačine vatre)
  • Preliv: U tiganj u kome se pekao biftek, staviti slatku pavlaku, vegetu, kašičicu dižon senfa i dosta bibera i ukuvati. Pred kraj dodati malo brašna da se preliv zgusne
  • Serviranje: Na tanjir servirati biftek i iseći na trakice debljine oko 2 cm, preliti ga sosom i preko staviti karamelizovani luk. Kao prilog ovom jelu odlično ide grilovani asparagus, a može i klasičan pire (kod mene su ovaj put bile fafarone). To je to - Voilà!
Uz ovo jelo nezaobilazna je čaša dobrog crvenog vina (u mom slučaju kalifornijski Cabernet Sauvignon).

Bon Appétit
Chef Bojan

Comments