Ovo jelo je moj originalni recept i idealna kombinacija mojih omiljenih sastojaka - bifteka i karamelizovanog luka. Pikantno jelo za prave gurmane koje bi mogli da naručite i u vrhunskim restoranima. Ubija koliko je dobro!!!
Vreme pripreme: 60 minuta
SASTOJCI:
- Sirloin biftek (ili neki drugu biftek, recimo minjon)
- Crni luk
- Slatka pavlaka
- Balzamsko sirće
- Žuti šećer
- Vegeta
- Ljuta tucana aleva paprika
- Dižon senf
- So
- Biber
- Ulje
- Malo brašna (za preliv)
- Karamelizovani luk: Luk iseći na tanke kriške pa staviti u nauljeni tiganj da se prži . Dodati vegetu, alevu papriku, žuti šećer i balzamski sirće (sve pomalo) i pržiti oko 20 minuta na osrednjoj vatri, dok luk ne dobije karamel boju i postane lepljiv
- Biftek: Biftek lepo usoliti i pobiberiti i staviti u tiganj sa uljem da se peče (još bolji je gril tiganj, ali će puno da dimi). Za srednje pečen biftek potrebno je oko 8 minuta sa svake strane (zavisi od debljine bifteka i jačine vatre)
- Preliv: U tiganj u kome se pekao biftek, staviti slatku pavlaku, vegetu, kašičicu dižon senfa i dosta bibera i ukuvati. Pred kraj dodati malo brašna da se preliv zgusne
- Serviranje: Na tanjir servirati biftek i iseći na trakice debljine oko 2 cm, preliti ga sosom i preko staviti karamelizovani luk. Kao prilog ovom jelu odlično ide grilovani asparagus, a može i klasičan pire (kod mene su ovaj put bile fafarone). To je to - Voilà!
Uz ovo jelo nezaobilazna je čaša dobrog crvenog vina (u mom slučaju kalifornijski Cabernet Sauvignon).
Bon Appétit
Chef Bojan
Comments
Post a Comment